×

1.000 ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo

Ayak İle İlgili Genel Bilgiler

Ayak İle İlgili Genel Bilgiler

Ayak Masajı Nasıl Yapılır?

1- Bir leğen ılık su doldurup hedefteki ayakları 10 dakika ılık suda bekletin. Suya aromalı yağlar veya aynı şekilde kokulu banyo tuzu da ekleyebilirsiniz. 10 dakika sonra masaja başlamak için hazırlık yapmadan önce ayakları iyice kurulayın.

2- Ellerinize krem veya masaj yağı sürün. Ayak parmaklarından topuğa doğru ovarak ilerleyin. Sonra topuğu önce nazik sonra da biraz daha sert hareketlerle ovun. Baş ve işaret parmaklarınızla ayak tabanını dairesel hareketlerle ovun. Topuğa, tabana daha fazla basınç uygulayın. Ayağın üst kısmından başlayıp alt kısmına doğru dairesel hareketlerle ilerleyin.

3- Bir elinizle ayağı tutarken diğeriyle ayağı bilekten sonra da parmak altındaki tümseklerden nazikçe yana çevirin. Bunu beş kez tekrarlayın. Bir elinizle ayağı tutup diğerini yumruk yaparak ayak tabanını yoğurun.

4- Bir elinizle ayağı sıkıca tutup diğer elinizin yanıyla tabana vurun. Bu hareket çabuk ve hafif yapılmalıdır. Bu yüzden de elleriniz gevşek ve esnek olmak zorunda. Ardından ayak tabanına kesme hareketleri uygulamak için iki elinizi birden kullanın. Hızlıca yapmanız gereken bu hareketler canlandırıcı ve uyarıcı bir etkiye sahiptir.

Ayak Sağlığı

Bilinçli ayakkabı seçimleri yaşam süreci içinde oluşabilecek bazı sağlık problemlerini engelleyebildiği gibi, bazı ayak problemlerinin tedavisini de sağlıyor. Buna göre, ayak sağlığı için öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabılar seçmeye özen göstermek gerekiyor.

Rastgele, "sonradan genişler" düşüncesiyle alınan ayakkabılar ayak sağlığını olumsuz olarak etkiliyor ve basma bozukluğuna, tırnak batmalarına, ayak mantarlarına, acılı nasırlara, ayak parmaklarında şekil bozukluklarına, çabuk yorulmaya, bilek burkulmalarına, ayak, bacak ve bel ağrılarına ve ayakta kalıcı deformasyonlarına sebep olabiliyor. Ayakkabı seçerken ilk kriterin, model ve renkten önce rahatlık olması gerekiyor. Bunun için ayakkabının doğal malzemelerden imal edilmiş olmasına özen göstermek gerekiyor. Ayakkabıyı alırken her ikisinin de giyilip yürürken test edilmesi gerekiyor. Ayrıca, en uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bağcıklı ayakkabılar ayağı daha iyi kavradığı ve kan dolaşımını engellemeyecek şekilde ayarlanabildiği için tavsiye ediliyor.

Anatomik ayakkabıların ise ayakta önemli taşıyıcı noktaları desteklediği için yürüyüşü rahatlatıcı yönü bulunuyor. Anatomik ayakkabılar; vücudun rahat taşınmasını sağlıyor, omuriliğin duruşunu destekliyor, kişinin yorulmasını geciktiriyor. Doğal malzemeden üretilen ayakkabılar cilt sağlığının korunmasını sağlıyor, nasır, batık tırnak ve mantar gibi rahatsızlıkların oluşmasını engelliyor. Doğru ayakkabı ve sandaletler de ayağa egzersiz yaptırıyor.

Ayak Sağlığı İçin Dikkat Edilecek Hususlar

Ayak sağlığında dikkat edilmesi gereken temel kurallar ise şöyle sıralanıyor:

Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar nasır ve benzeri bir çok problemin davetiyesidir.

Ayak ağrılarını kulak arkası etmeyin. Kalıcı ağrı varsa bir uzmana görünün.

Ayaklarınızdaki ısı ve renk değişmelerini, yaraları inceleyin. Kalınlaşan veya düzensiz büyüyen tırnaklar, mantar belirtisi olabilir. Ayağın herhangi bir yerindeki büyüme normal addedilmez.

Ayağınızı, özellikle parmak aralarını düzenli olarak yıkayın ve çok iyi kurulayın.

Ayak tırnaklarını düz kesin ve çok kısaltmayın. Tırnakların kenarını kesmeyin, batık tırnaklara neden olabilir.

Şeker hastaları, kan dolaşımı problemi olanlar ve kalp hastalarının tırnaklarının başkaları tarafından kesilmesi daha doğrudur. Çünkü bu grup enfeksiyona eğilimlidir.

Ayakkabının ayağa göre olması önemlidir. Ayakkabı alışverişinizi ayaklarınızın şiş durumuna denk getirin. Aşırı yıpranmış ayakkabıları mümkünse kullanmayın.

Yaptığınız etkinliğe uygun ayakkabı seçin. Örneğin; koşarken gündelik ayakkabınızı değil, koşu ayakkabısı giyin.

Her gün aynı ayakkabıyı kullanmayın.

Yara ve enfeksiyona açık ortamlarda yalın ayak yürümeyin. Sandalet giyiyorsanız güneşli havalarda vücudunuz gibi ayaklarınızı da kremleyin.

Ayak hastalıklarında kocakarı ilaçlarına rağbet etmeyin, küçük bir sorunu büyük bir soruna dönüştürebilirsiniz.

Şeker hastasıysanız yılda bir ayak uzmanına görünmelisiniz.

Diyabet

Her türlü açık yarayı ve kesiği temiz gazlı bez ile sarınız.

Esnek yapılı ve kan dolaşımına yardımcı olan rahat ve yumuşak derili ayakkabılar giyiniz.

Ayaklarınızı günlük olarak kontrol ediniz. Bir ayna yardımı ile ayak tabanı ve parmak aralarında yara, kesik, sıyrık veya şişlik olup olmadığından emin olunuz.

Ayak tırnaklarınızın kısa ve düz olmasına özen gösteriniz. Her zaman yuvarlak uçlu makas kullanınız ve tırnak kenarlarını törpüleyiniz.

Nasırlarınızda nasır sökücü yada jilet kullanmayınız; bunlar bir podiyatri uzmanı veya bir profesyonel tarafından tedavi edilmelidir.

Ayaklarınızı her gün ılık suyla yıkayınız ve özellikle parmak aralarını dikkatlice kurulayınız.

Ayaktaki kan dolaşımını engelleyeceği için sigara içmeyiniz.

Kilonuzu sık sık kontrol ediniz.

Terleyen Ayaklar

Hyperhydrosis-terbezleri fazla çalıştığı zaman aşırı ter ile sonuçlanır. Bu kondisyon ergenlikte ve genç yetişkinlerde daha fazla görülür. Olabilecek nedenler; heyecan veya strestir. Hyperthyroidism-hypoadrenalism ya da çok sıvı içildiği zaman oluşabilir.

Bromhydrosis-aşırı ter ile birlikte koku olduğu zaman, ayaklar terledikçe ve kapalı/havasız ortam olduğu zaman bakteri oluşur. Kokuyu oluşturan bakteridir. 

Topuk Ağrısı

Yürüyünce topuklarımız sürekli ve güçlü bir şekilde yere vurur. Topuk, vücudun ağırlığını destekleyecek kadar ve basıncı absorbe edecek kadar güçlü olmalıdır. Topukta ağrı oluştuğunda, rahatsız edici bir durum ortaya çıkar ve atılan her adım bir problem olur, böylelikle yürüyüşünüzü etkiler, topuk ağrısı gerçekleşir.  

Topuk ağrıları çeşitlilik göstermektedir. En çok rastlanan: topuk dikeni (plantar fasciitis), topuk bursiti ve topuk çıkıntısıdır.

Semtomlar

TOPUK DİKENİ : Ayaktayken ağrı çoğalır, özellikle sabah yataktan ilk kalkıldığında çok rastlanır, ancak 40 yaş üstü grupta daha sık görünür. Topukta gözle görünen bir şey yoktur, sadece lokal olarak topuğun ortalarında derin bir acı hissedilir.  

TOPUK BURSİTİ : Ağrı, ayak bileği hareket ettikçe topuğun arkasında hissedilir. Aşil tendonun her iki tarafında şişlik olabilir ya da topuk yer ile temas ettikçe derin bir ağrı hissedebilirsiniz.  

TOPUK ÇIKINTISI (HEEL BUMPS) : Topuğun arkasında sert çıkıntılar olarak görülür. Ayakkabı üzerine sürttükçe acı verir. 

Türkiye Ayak Profili

TÜRK İNSANI DAHA ÇOK NE GİBİ AYAK PROBLEMLERİ YAŞIYOR?

Türkiye'de de diğer ülkelerden farklı olmayarak, yaşanan ayak problemlerinin başında yanlış ayakkabı kullanımına bağlı gelişen problemler gelmektedir. Bunlar arasında tarak kemikleri üzerine fazla basınç gelmesi sonucunda oluşan ağrılar (metatarsalji), nasırlar ve topuk ağrıları başı çekmektedir. Özellikle; kadınlarda daha sık karşımıza çıkan Hallux Valgus (halk arasında baş parmak yanında oluşan kemik çıkıntıları olarak bilinir) problemi de temelinde genetik yapı olsa da genelde yanlış ayakkabı giyimi sonucunda ortaya çıkar veya kötüleşir. Bunun dışında özellikle çocuk yaş grubunda en sık karşılaştığımız problem; düz tabanlık veya içe basmadır. Aileler, bu konuda çok duyarlıdır ve hastalarımızın önemli bir bölümünü oluşturmaktadırlar.

21 Ekim 2021